" Daca vrei sa iti sparga cineva fata, sa iti dea suturi in fund si sa iti rupa mainile, contacteaza-l pe Carlos Gracie la aceasta adresa... " (anunt dintr-un ziar brazilian, anii '20)


            Asa au ajuns cu adevarat la urechile contemporanilor nostri cuvintele Jiu-Jitsu, reprezentand una din cele mai eficiente si mai vechi forme de lupta. Leaganul acestei arte este, se pare, nordul Indiei, iar parinti ii sunt calugarii buddhisti care, neputand sa foloseasca arme, datorita preceptelor religioase, s-au vazut nevoiti sa dezvolte un set de tehnici a caror menire era sa ii apere de atacurile si jafurile barbarilor, in urma cu 2000 de ani. Pe masura ce tehnicile au devenit mai elaborate, ele s-au raspandit in Tibet, Birmania, China si Japonia, in ultimul caz fiind punctul de plecare a ceea ce astazi numim "stiluri japoneze" (aikido, judo, karate).

            In Japonia, Jiu-Jitsu isi are rasaritul in Evul Mediu, cand garzile diversilor nobili foloseau tehnicile martiale pentru a se antrena si a lupta impotriva dusmanilor cu sau fara armura. Imparatul Kammu a construit o "Scoala a Virtutilor Razboiului", unde ofiteri din armata, cunoscuti sub numele de samurai, studiau tehnici care le permiteau sa lupte cu adversarul in distante scurte si cu eficienta maxima. Dupa secolul XII, cand imparatul a fost rasturnat, a urmat un razboi civil de 400 de ani, timp in care Jiu-Jitsu a fost testat pe campurile de lupta si in care tehnicile au fost rafinate. Tinute in secret pana la inceputul secolului trecut, aceste tehnici au fost interzise, pe fondul unor schimbari sociale majore. Unii luptatori au continuat sa se antreneze in secret, iar altii au parasit Japonia si au predat tehnicile europenilor. Asa a ajuns Jiu-Jitsu in Europa si dincolo de Atlantic, in Brazilia.

            In 1914, luptatorul japonez Eisei Mitsuyo Maeda a emigrat in Brazilia si s-a stabilit in casa unui politician brazilian cu descendenta scotiana - Gastao Gracie. Eisei Maeda facea comert cu nuci de acaju in orasul Belém si, ca recunostinta pentru ajutorul oferit de catre Gastao, l-a invatat Jiu-Jitsu pe Carlos, unul din cei opt copii ai lui Gastao (Carlos, Gastao, Osvaldo, Jorge, Lika, Helena, Mary si Hélio Gracie). Carlos a aratat tehnicile celor patru frati si, in 1925, au deschis prima Academie de Jiu-Jitsu. Cel mai mic dintre frati (60 kg / 16 ani), Hélio Gracie, s-a dovedit a fi si cel mai talentat. Datorita staturii mici si unei sanatati nu tocmai bune, el a inceput sa experimenteze si sa modifice tehnicile pentru a se potrivi individualitatii sale. A rezultat o forma de lupta prin care o persoana mica de statura si cu forta redusa poate invinge un adversar mult mai mare si mai puternic. Aceasta arta, care a fost mereu adaptata vremurilor, poarta numele de Gracie Jiu-Jitsu si s-a dovedit a fi cea mai eficienta si realista forma de lupta din lume.

            Rezultatele luptatorilor Gracie vorbesc de la sine: la varsta de 17 ani, Hélio a luptat in ring, impotriva unui boxer portughez, Antonio, pe care l-a invins in 30 de secunde. Tot el detine recordul pentru cea mai lunga lupta din istorie: 3 ore si 44 de minute, fara oprire, impotriva celui mai vechi student al sau, Valdemar Santana. Hélio a fost primul occidental care a invins un maestru japonez, pe Namiki, in 1932, iar in 1951, pe stadionul Maracana, a luptat impotriva vicecampionului mondial, Kato, lupta terminandu-se la egalitate. Revansa s-a tinut pe stadionul Ibirapuera, in Sao Paolo, si Hélio a invins, dupa un meci foarte tehnic. Desi la 42 de ani, cantarind doar 63 de kg, Hélio a pierdut lupta cu Masahiko Kimura (34 ani, 100 kg), socotit cel mai mare luptator din istoria Japoniei, dupa ce Carlos Gracie a aruncat prosopul in ring, el a continuat sa provoace nume mari ale diferitelor stiluri: capoeira, lupte greco-romane, judo, karate, box. Celebrii boxeri Primo Carnera, Ezzard Charles, Joe Louis si Muhhamad Ali au refuzat.

            Toti luptatorii Gracie obisnuiesc, de aproape 80 de ani, sa provoace pe oricine, indiferent de stiluri, dimensiuni, greutate sau forta fizica, pentru a dovedi ca Gracie Jiu-Jitsu este cea mai pragmatica forma de lupta atat in ring, cat si pe strada. Dintre acestia, insa, dupa opinia mea, se disting trei luptatori mari: Carlos, Carley "Leul" Gracie si Rickson Gracie.

            Carlos este fratele mai mare al lui Hélio. Nascut in 1901, este primul care a invatat Jiu-Jitsu de la Eisei Maeda. Carlos nu a fost invins niciodata in public sau in privat, nici macar de catre fratii sai. Pe langa Jiu-Jitsu, a fost un admirator al boxului englezesc. Una din cele mai reprezentative lupte ale sale a fost impotriva campionului Japoniei, Gio Mor. Carlos obisnuia sa provoace, inclusiv prin reclame in ziare, luptatori din alte stiluri (karate, judo, box), pe care, insa, i-a invins intotdeauna. Hélio si Carlos sunt socotiti parintii Vale Tudo, o competitie la care participa detinatorii de titluri din alte discipline si care urmareste ce stil este mai eficient intr-o lupta reala.

            Carley este fiul lui Carlos si al doilea luptator de Gracie Jiu-Jitsu care nu a fost invins niciodata. "Leul" sau "Indestructibilul" a fost ani in sir campionul Braziliei la Jiu-Jitsu si Vale Tudo, iar la 20 de ani detinea centura neagra 7 dan(!). Este socotit cel mai tehnic luptator Gracie. A luptat atat in kimono, dupa reguli nu foarte permisive, dar si in sort, dupa reguli de full contact, in care erau acceptate loviturile de brate si de picioare.

            Rickson este fiul lui Hélio Gracie. A inceput sa lupte de la varsta de sase ani, iar la 15 preda Jiu-Jitsu. La 18 a obtinut centura neagra 1 dan. La 20 de ani, Rickson a obtinut o prima victorie majora impotriva unui adversar de 115 kg, pe nume Zulu, neinvins dupa 140 de meciuri. Cinci ani mai tarziu, Rickson l-a invins iarasi, pe stadionul Maracana, in fata a 20.000 de spectatori. Rickson este neinvins in mai mult de 400 de lupte cu adversari din toate stilurile: jiu-jitsu, lupte libere, sambo, NHB etc. In 1994 si 1995, dupa ce a castigat turneul Vale Tudo din Japonia, invingand elita locala, a fost recunoscut ca posesor al "Spiritului Samurailor". In 1997, l-a invins pe cel mai bun luptator japonez, Nobuhiko Takada, in fata a 50.000 de spectatori veniti in Tokyo Dome. Un an mai tarziu, in fata aceluiasi public, Rickson si-a aparat titlul, iar in 2000 a castigat "Colloseum", invingandu-l pe Masakatsu Funaki in finala unui turneu urmarit de 30.000.000 de telespectatori.

            In prezent, membrii familiei Gracie lupta in competitii Vale Tudo si MMA, in jurul lumii, raspunzand tuturor provocarilor. Ei adapteaza forma de lupta in care s-au antrenat de mici pentru a face fata noilor tehnici. Iata, poate, cel mai important motiv pentru care Gracie Jiu-Jitsu este una din cele mai eficiente forme de lupta din lume.

Back to Top