SANSHOU       

       San shou este o arta martiala care la origini a fost dezvoltata de armata Chineza si bazata pe studii intense asupra diferitelor metode traditionalesi combinate cu avansata medicina sportiva moderna si metodologie de antrenament complexa .San Shou este practicat ca un sport de lupta , aceasta insemnandca antrenamentul este este facut cu echipament de protectie si competitiile sunt conduse sub reguli restrictive , asupra anumitor tehnici si tactici impunandu-se restrictii. Oricum, San Shou este de asemenea o arta martiala care invata tehnici ale loviturilor de maini , picioare, prize , alunecari , secerari , aruncari. Curentul sport al San Shou nu include lovituri de coate sau genunchi, dar majoritatea salilor de San Shou invata practicantii aceste tehnici de asemenea.

Cateva reguli:

1) Loviturile de picior sunt permise pe interiorul si exteriorul picioarelor si de asemenea la jumatatea de sus a corpului.

2) Lovituri de genunchi si coate nu sunt permise. (in unele cazuri se permit totusi lovituri de genunchi)

3) Toate tipurile de aruncari din Judo & Lupte sunt legale in San Shou.

4) Luptatorii au 5 secunde dupa intrarea in clinch (corp la corp) , pentrut a executa secerarea sau aruncarea , altfel sunt separati de arbitrul central.

5) Lupta poate avea loc ori pe o platforma ridicata fara franghii (Lei Tai) , ori intr-un ring de box.

6) In cazul in care lupta are loc pe Lei Tai , cel care arunca sau determina adversarul sa iasa de 3 ori consecutiv in aceeasi runda este castigator .



       Cuvantul "San Shou" de asemenea pronuntat si "Sanda" , in traducere libera inseamna "maini neranite" si se refera la lupta libera din ring unde regulile sunt alese ca sa simuleze lupta reala actuala. Intalnirile de San Shou traditionale sunt tinute, dupa cum am mai precizat pe o platforma inaltata numita Lei Tai , dar cele moderne sunt tinute si pe ringuri normale. Istoric platformele de Lei Tai sunt datate cu secole inainte in China unde provocarile erau dese si se lupta cu mainile goale sau (si) cu arme si fara nici un fel de reguli . Asemenea lupte aveau deseori ca rezultat moartea sau ranireagrava a participantilor.

       Din cele mai vechi timpuri, luptatorii din cele mai diverse stiluri de wushu (termen generic pentru artele martiale chineze)se infruntau in competitii desfasurate pe un spatiu de lupta patrat din scanduri, inaltat de la sol ca o scena.Regulile la origine erau foarte permisive, luptele incheindu-se frecvent cu leziuni grave ale invinsilor - a se lua in considerare ca proiectiile faceau parte in mod special din arsenal iar aruncarea adversarului pestemarginea spatiului de lupta este considerata tehnica decisiva.La Turneul National Chinez de la Nanking in 1928 , luptele de pe Lei Tai au fost atat de brutale incat ultimilor 12 luptatori nu li s-a permis sa lupte din considerentul ca unii dintre marii maestrii ai vremi vor muri. Deci schimbari se cereau si erau necesare.

       Conceptele de lupta ale San Shou provin din arte de lupta ca ´´shtrai chiao (arta de aruncari horn, aruncari-rostogoliri), care se vrea a fi cea mai veche arta martiala Chineza incepand din anul 700 B.C. (i.Ch.) . Platformele Lei Tai au fost populare in toata China de-a lungul secolelor ducand pana in ziua de azi bogata legenda si mostenirea calugarilor Shaolin si a tehnicilor de lupta Wu Tang.

       Sportul San Shou foloseste izbituri, lovituri de maini si picioare, tehnici de lupte si de judo. Original coatele si genunchii erau folosite in competitiile de San Shou inter-militare dar ulterior au fost scoase din versiunea sportiva internationala in 1991 cand a avut loc primul campionat mondial . In 1997 , primele incercari au fost facute in China si SUA pentru stabilirea profesionala a meciurilor de San Shou intr-o maniera similara a celorlalte stiluri de kick boxing ca Muay Thai.

       San Shou inseamna lupta libera. Nu exista o metoda clara despre aceasta. Poate fi denumit "kickboxing chinez" fara a face o prea mare eroare. Originea lui se gaseste in anticele competitii martiale "leitai" ale luptatorilor de wushu. Astazi sanshou este considerat sport national in China, cu competitii nationale si internationale organizate in multe alte tari din lume. Regulile permit arsenalul de lovituri din boxul clasic, lovituri de picior la toate nivelele, lovituri de genunchi (dar nu si de cot la cap) si un spectru larg de secerari si proiectii care constituie aproape marca specifica a luptatorilor sanshou.

       Echipamentul de protectie greu (casca, pieptare, manusi, protectii pentru tibie) este impus mai ales datorita riscului crescut de fracturi prin tehnici de proiectare.

Imagini din competitiile sanshou de amatori.


       Se poate observa ca echipamentul protector e mai "greu" decat in disciplinele de kickboxing clasic, aceasta insa datorita si permiterii de procedee foarte dure (proiectii peste umar, aruncarea peste marginea spatiului de lupta).



       Sanshou este un sport in crestere datorita conditiilor economice in ameliorare din China si, data fiind populatia extrem de numeroasa, promite sa constituie un numar enorm de practicanti.

Articole sursa
http://www.angelfire.com/sd2/kingofsanda
http://www.martial.ro/TaiChi/despre_tui_sho.htm
http://www.geocities.com/lycorne_90/art1.html#4._SANSHOU


Autorul acestui articol este " - Dan Brazilianu´ - " (practicant Muay Thai)
- Vizitati www.brazilianu.cjb.net -