- [ ISTORIC ] - [ TRADITII SI OBICEIURI ] - [ REGULI ] - [ RANGURI ] -

SUMO -TRADITII SI OBICEIURI       

        Istoricii dateaza originile Sumo -ului cu 2.000 de ani in urma, dar ca sport abia in anii 1.600. Ca orice organizare sociala in Japonia, si aici se pot observa reguli stricte si traditii. Orice neavizat care se uita la televizor, la o competitie de Sumo, realizeaza in scurt timp ca defapt lupta in sine dureaza foarte putin. Rikishi sunt foarte preocupati de ceremoniile de inceput, manifestate in spiritul si traditi Shinto.
        Prima ceremonie a zilei este Dohyo-iri, sau "ceremonia cercului", sustinuta de Juryo si Makuuchi rikishi. Rikishi sunt divizati in doua grupe : Est si Vest, si fiecare grupa intra in ring pe rand. Rangul cel mai mic intra primul si efectueaza o tura completa a ringului, urmat de ceilalti rikishi, in ordinea crescatoare a gradelor. Fiecare rikishi care intra in ring este prezentat spectatorilor. Odata cu intrarea ultimului rikishi in cerc, toti participantii, care stau cu fata la spectatori, se intorc fata in fata, dar tot in forma de cerc. Dupa ce bat o data din palme, ridica mana dreapta, tinand kesho-mawashi (accesoriu decorativ pentru ceremonia cercului), iar apoi ridica ambele maini la unison. Ceast obicei isi are originile in perioada samurailor si reprezinta modul in care rikishi isi demonstreaza unul altuia faptul ca nu este inarmat. La ceremonia Makuuchi, gradele Yokozuna sunt absente, doarece acestia trebuie sa prezinte individual ceremoniilet.
        Inainte ca meciul propriu-zis sa inceapa, cei doi rikishi petrec cateva minute ridicand picioarele pe rand si trantindu-le cu putere, o practica menita sa alunge demonii. De asemenea, cei doi arunca sare in interiorul ringului, un obiciei necesar pentru purificarea ringului. Multi rikishi arunca sare si pe corp cu scopul de a se feri de raniri. Dupa ultima lupta a zilei, are loc Yumi-tori (ceremonia arcului), ceremonie prezentata de Makushita rikishi, persoana care detine acest rang trebuind sa fie din aceeasi grupare ca si Yokozuna.
        In prezent, Sumo reprezinta sase mari competitii intr-un an, numite Hon-basho. Lunile si locul desfasurarii competiilor sunt dupa cum urmeaza: Ianuarie - Tokyo, Martie - Osaka, Mai - Tokyo, Iulie - Nagoya, Septembrie - Tokyo si Noiembrie - Fukuoka . Pana la inceputul secolului XX erau doar doua Basho pe an, dar o data cu cresterea popularitatii acestui sport, s-a trecut la 4 basho pe an si din 1958 au loc 6 astfel de competitii. De asemenea, pana in 1949, un basho tinea 10 zile, iar in prezent acesta dureaza 15 zile. Intre competitii, rikishi tin demonstratii fanilor, care altfel nu ar avea ocazia sa vada acest sport atat de aproape si pe viu. Aceste demonstratii se numesc Hana-sumo, iar cei care se lupta sunt mai degraba preocupati sa nu se raneasca, decat sa castige.
        De-a lungul timpului, recordul de rikishi care au devenit Yokozuna este de 67. In prezent Takanohana (65) si Musashimaru (66) sunt inca activi. Musashimaru este al doilea rikishi de alta nationalitate care primeste aceasta onoare, dupa hawaianul Akebono (64). Pentru a primi rangul de Yokozuna, un rikishi trebuie sa castige doua competitii intr-un an. Pentru a ne da seama cat de dificil este acest lucru trebuie sa ne gandim ca din sute de mii de luptatori de-a lungul timpului doar 67 au reusit acest lucru.
        Un alt aspect fascinant al sumo-ului il reprezinta practicile zilnice (keiko). Antrenamentele incep la ora 5 :00 dimineata pentru rekishi de rang inferior si se executa mai intai exercitii de stretching, urmate de lupte in ring. Cea mai raspandita forma de keiko este numita Sanban-geiko. Aceasta se refera la antrenamentul prin care un luptator ramane in ring pana cand altcineva poate sa-l invinga. In momentul in care acesta este invins, cei de pe margine fug in jurul invingatorului, in speranta ca va fi ales ca adversar. Nu exista forme specifice de predarea a tehnicilor de prindere, imobilizare sau a diverselor manevre. Rikishi invata toate acestea urmarindu-i pe cei avansati si practicand fara incetare. Cu cat un rikishi are rangul mai mare, cu atat mai mult poate sa ''intarzie'' la antrenament. Rikishi Makuuchi ajung de obicei la antrenamente in jurul orei 8 :30 dimineata si dau ordine inferiorilor. Atunci cand rikishi cu grad inalt incep antrenamentele, cei cu grade inferioare sunt deja in bucatarie, pregatind micul dejun.
        In jurul orei 11:00 luptatorii iau micul dejun. Rikishi cu gradul cel mai mare mananca primul in timp ce rikishi incepatori ii servesc. Principala masa a zilei este numita Chanko-nabe si este un preparat din alge de mare, peste, legume si taitei, pentru a creea o mancare bogata in calorii. Chanko-nabe este servit cu orez si bere.