: : ISTORIC : : DEZVOLTARE SI ISTORIE : : FILME DEMONSTRATIVE : :

DEZVOLTARE SI ISTORIE       

       Fondatorul Aikido-ului, Morihei Ueshiba, s-a nascut in Japonia, la 14 decembrie 1883. Inca de mic isi vedea foarte des tatl, batut de autoritatile locale, din motive politice. Aceasta l-a determinat sa devina mai puternic pentru a se razbuna. S-a dedicat astfel antrenamentului intens in artele martiale, primind certificate de maestru in cateva stiluri de jujitsu, scrima si lupta cu sulita.
        In ciuda impresionantei sale capacitati fizice si talentului in artele martiale Ueshiba nu era pe deplin multumit. A incercat si o abordare religioasa cu scopul de a gasi o semnificatie mai adanca a vietii, concomitent cu studiile sale pentru budo si artele martiale. Combinand antrenamentul in artele martiale cu ideologiile religioase si politice, a creat Aikido, ca arta martiala moderna. Ueshiba s-a decis asupra numelui de "Aikido" in 1942, dupa ce in prealabil folosise denumirea de "Aikibudo" si "Aikinomichi".

        In ceea ce priveste aspectul tehnic, Aikido isi are radacinile in cateva stiluri de Jujitsu (din care deriva de asemenea si Judo), si in particular din Daitoryu - (Aiki)Jujitsu, precum si din tehnicile de sabie. In mod restrictiv, am putea spune ca Aikido a preluat tehnicile de fixare a articulatiilor si proiectarile din Jujitsu, pe care le-a combinat cu miscarile si deplasarile din artele manuirii sabiei si sulitei. Dar este evident ca tehnicile de Aikido au rezultat din inovatiile maestrului Ueshiba.

        In ceea ce priveste aspectul religios, Ueshiba a fost devotat "noii religii" numite Omotokyo. Omotokyo era pe de o parte neo-shintoism, iar pe de alta idealism socio-politic. Unul din obiectivele principale ale Omotokyo era unificarea intregii umanitatii intr-un singur "regat divin pe pamant", unde toate religiile ar fi fost unite sub emblema Omotokyo. Este aproape imposibil sa intelegi intelegi multe dintre scrierile si maximele lui O Sensei fara a te gandi la influenta Omotokyo.

        In ciuda parerilor multora, nu exista o filozofie unita a Aikido-ului. Avem de-a face in schimb cu o colectie dezorganizata si partial coerenta de religii, etici si gandiri metafizice, care sunt mai mult sau mai putin impartasite de practicantii de Aikido si care au fost fie transmise pe cale orala, fie prin intermediul publicatiilor despre Aikido.

        Iata si cateva exemple:

"Aikido nu este o cale de a lupta sau de a infrange inamicii; este o cale de reconciliere cu lumea si de a uni toate fiintele umane intr-o singura familie."

"Esenta Aikido-ului este cultivarea Ki-ului."

"Secretul Aikido este acela de a deveni una cu Universul."

"Aikido este in primul rand o cale de obtine maiestrie fizica si psihologica."

"Corpul este unificarea concreta a fizicului cu spiritualul, creat de univers."

        In centrul tuturor interpretarilor filozofice ale Aikido-ului putem identifica, totusi, cel putin doua idei fundamentale:
(1) Abordarea conflictelor intr-o maniera pacifista, oriunde si oricand este posibil;
(2) Dedicarea pentru autodepasire prin antrenamentele de Aikido.

Aikido Doshu - Kisshomaru Ueshiba

        Kisshomaru Ueshiba, Nidai Doshu (al doi-lea " Maestru al Caii" Aikido), fiul lui Morihei Ueshiba, s-a nascut in 1922. Inca din tinerete, s-a antrenat sub indrumarea tatalui sau. In timpul confuziei razboiului, cand atacurile aliatilor au transformat orasul Tokyo in ruine, Kisshomaru era preocupat de intretinerea dojo-ului din oras. Dupa razboi, Aikido a intrat in perioada sa de glorie si a inceput sa atraga atentia publica. Fiul Fondatorului a pus bazele unei organizatii non-profit, recunoscuta de guvern, organizatie care exista si astazi sub numele de Zaidan Hojin Aikikai. Dupa moartea lui O Sensei in 1969, Kisshomaru Ueshiba a fost numit al doi-lea Doshu al Aikido.
        Inca de atunci Doshu Kisshomaru s-a preocupat indeosebi de raspandirea Aikido-ului pe plan international. El a fost acela care a coordonat trimiterea Shihan-ilor japonezi peste oceane cu scopul de a dezvolta aceasta organizatie in lume. A intretinut deasemenea relatii cu oficialii din guvern dar si cu oamenii de afaceri japonezi. Standardele inalte de educatie si respectul pe care Aikido l-a conscut se datoreaza indeosebi eforturilor sale.
        Kisshomaru Ueshiba a murit in 1999 in Tokyo, transformand cu succes viziunea tatalui sau intr-o miscare internationala.
Aikido Doshu - Moriteru Ueshiba

        Moriteru Ueshiba, fiul lui Kisshomaru Ueshiba, a fost numit Sandai Doshu, imediat dupa moartea tatlui sau si dupa ce in prealabil fusese Dojo-cho Directorul Hombu). Sub conducerea sa Aikido va continua sa se dezvolte, in conformitate cu ideiile Maestrului Fondator.