: : ISTORIC JUDO : : CE ESTE JUDO : :

CE ESTE JUDO       

       Judo poate avea, in viziunea mai multor persoane, semnificatii diferite. Poate fi un sport, o arta, o disciplina, o activitate recreativa , un program de fitness, mijloc de autoaparare sau chiar stil de viata. De fapt, toate acestea definesc Judo.
        Judo-ul a fost conceput din sistemul de lupta al Japoniei feudale. A fost fondat in 1882 de catre Jigoro Kano si reprezinta rafinamentul stravechii artei martiale, numita Jujitsu. Dr. Kano, in calitate de presedinte al Universitatii de Educatie din Tokyo, a studiat aceste forme stravechi de lupta si a integrat tot ceea ce el a considerat a fi cele mai bune tehnici ale acestora in ceea ce este Judo astazi. Judo a fost introdus ca sport olimpic in 1964 si in prezent este practicat de milioane de oameni in intreaga lume. Oamneii practica Judo pentru latura competitionala, pentru a fi in forma, pentru cresterea increderii in sine, si din multe alte motive. Dar peste toate, oamenii practica judo de placere.
        Ca in toate sporturile, Judo are un set de reguli competitionale stricte cu scopul de a asigura siguranta practicantilor. Pentru cei care vor sa-si testeze aptitudinile, Judo ofera posibilitatea participarii in competitii, la toate nivelele, in cadrul cluburilor, in concursuri nationale sau Jocuri Olimpice. Exista categorii de greutate separate pentru femei si barbati, pentru baieti si fete.
        Judo este cunoscut pentru tehnicile sale de proiectare foarte spectaculoase dar si pentru cele de lupta la sol. Judo promoveaza siguranta si activitatea fizica indelungata. Judo este practicat pe saltele speciale ce asigura confort si siguranta.

Sistemul de gradare in Judo

       Judo a creat primul sistem de gradare, care acum este utilizat in toate artele martiale. Exista grade separate pentru juniori (sub 17 ani) si seniori. Nivelele de gradare se pot identifica dupa culorile centurilor.

Principiile si scopurile Judo-ului

        Judo, tradus sub numele de "Calea supletii", invata principiul flexibilitatii in aplicarea tehnicilor. Aceasta se refera la eficienta folosirii echilibrului si miscarii in performanta proiectarilor. Talentul, tehnica si timing-ul sunt ingredientele esentialee ale succesului practizarii Judo-ului. De exemplu, la cursurile de Judo inveti mai degraba cum sa faci loc unui adversar mai puternic, decat sa folosesti forta. Principiile din Judo, precum "Eficienta maxima" si " Avantajul si beneficiul reciproc" pot fi de asemenea folosite si in viata de zi cu zi. Scopul principal al Judo-ului este acela de a dezvolta capacitatile proprii la maximum, intotdeauna in cautarea perfectiunii, pentru ca fiecare sa contribuim cu ceva de valoare umanitatii.