[ Istoricul Kickboxingului Nord-American ] - [ Pregatire fizica ]
- [ Profile de Luptatori ] [ De pe marginea Ringului ]
- [ Strategia antrenamentului ] - [ Filme demonstrative Kickboxing ] -
[ Autorul articolelor de la sectiunea Kickboxing este Alexandru Amarfei ]
- Copyright Mike Miles -
Text reprodus in traducere din engleza cu acordul autorului
Istoricul Kickboxingului Nord American

PARTEA a II-a
-- din 1969-1970 --

REVISTA DE ARTE MARTIALE DIN ANII 60 PREZENTAND KICKBOXING - Black Belt Karate Magazine, Dec. 1968 prezinta articole despre senzationalul sport care a erupt in Japonia, "Kickboxing Japonez".


INCEPUTURILE KICKBOXINGULUI IN JAPONIA (continuare)

"Kickboxing Japonez" devine un sport de lupta popular dupa 1966. Dl. Kenji Kurosaki, un elev al legendarului Mas Oyama, fondatorul Kyokushinkai karate, isi deschide primul "Mejiro gym" in Japonia. Dl. Kurosaki a produs elevi legendari ca Fujiwara, Mitsuo Shima si olandezul Jan Plas, care ulterior a deschis faimosul "Mejiro Gym" in Olanda. Dupa calatoria d-lui Kurosaki si a colegului sau Tadashi Nakamura (acum conducator al organizatiei de Seido-Juku din New York, SUA), dl. Kurosaki a facut tranzitia spre Muay Thai (exista ideea, controversata, ca el a fost primul care a denumit noul sport "Kickboxing"). Prima organizatie de Kickboxing Japonez a fost numita All-Japan Kick Boxing Federation. Dupa cativa ani au aparut altele - World Kick Boxing Association si Shin Kakuto Jutsu ("Noile Sporturi de Lupta") - aceasta din urma a fost formata de dl. Kurosaki dupa ce acesta a parasit-o pe prima in urma infrangerii lui Katsuyuki Suzuki de catre Benny Urquidez. Dl. Urquidez a numit noua organizatie "Katogi Kickboxing League". Dl. Kurosaki avea ideea ca limita de timp de 2 minute pe repriza e mai aproape de conditiile unei lupte reale (de strada) fata de cea de pana atunci, de 3 minute. Ca urmare a adoptat limita de 2 minute, meciurile de thaiboxing in acest format fiind numite "Shin Kakuto Jutsu Rules". In acelasi timp, el a schimbat denumirea salii proprii din "Mejiro" in "Kurosaki Dojo". La inceputul anilor 70, kickboxing crescuse in popularitate in Japonia pana la a deveni sportul nr. 1 in media. La televiziuni existau programe saptamanale. Inainte de prima vizita a lui Benny Urquidez in Japonia la sfarsitul anilor 70, aceasta popularitate era insa deja in declin, si promotorii pierdeau deja bani. Acesta a fost considerat unul din motivele pentru care Kenji Kurosaki si-a facut o noua organizatie. Venirea lui Urquidez in Japonia a dat un suflu nou pentru Kickboxing, pana la meciul lui cu thailandezul Sittiboonlert (este discutat mai jos in acest articol). In 1981 a izbucnit un scandal la nivel national, care lega numele a multi promotori de kickboxing de crima organizata. Kickboxing si-a pierdut imaginea in ochii publicului, iar WKBA si Katogi Kickboxing League au fost dizolvate. In cursul anilor 80, WKA a fost singurul corp legal relevant pentru Kickboxing din Japonia. In anii 80 tarziu si primii ani 90, mai multe organizatii concurente WKA au aparut; sportul a atins noi culmi in anii'90 cu aparitia marilor evenimente din seria K-1 (lupte sub reguli de Muay Thai modificate), promovate de maestrul Ishii. La aceasta ora seria K-1 este evenimentul de cel mai mare succes si cea mai bine platita competitie de profesionisti din lume in materie de Kickboxing/Muay Thai.

1969

BRUCE LEE SI INFLUENTA LUI ASUPRA LUI JOE LEWIS, PIONIER AL KICKBOXINGULUI SI INITIATOR AL "BLACK BELT HALL OF FAME"

In America de Nord, nasterea "American Kickboxing" in formele cele mai precoce si necizelate a avut prima tentativa la inceputul lui 1969. Joe Lewis, care era deja o legenda a artelor martiale, era frustrat de natura nerealista a competitiilor de karate, in care nu exista contact. Faimosul Bruce Lee se referea la asemenea meciuri ca la "inot pe uscat". Exista sentimentul ca artele martiale se bazeaza prea mult pe mistica si prea putin pe practica. Joe Lewis isi facuse deja un nume in proaspat aparutul circuit American Martial Arts Tournament, insa simtea ca asa ceva este un "joc de leapsa". Lewis si Lee au inceput sa lucreze la o noua formula a artelor martiale si, desi Lee nu a concurat personal, este universal acceptat ca Lewis era "laboratorul" lui. Ambii au ajuns la crearea unui format in care artele martiale puteau fi utilizate la nivel fullcontact. Influentat de antrenamentele de box cu Joey Orbillo, si de Kickboxing cu Lee, Lewis a inceput sa se antreneze in diferite sali de box din Los Angeles cu intentia de a deveni boxer profesionist (Lewis a admis intr-o discutie personala cu mine ca daca ar fi fost ca lucrurile sa mearga dupa cum dorea el, s-ar fi indreptat insa spre luptele libere). La sfarsitul anului 1969, promotorul din Los Angeles Lee Faulkner i-a propus lui Lewis sa lupte intr-o mare competitie cu profil non-contact. Lewis a fost de acord insa cu conditia ca el sa lupte pe reguli de kickboxing. La inceput, gasirea unui adversar potrivit a fost un lucru dificil atat pentru el cat si pentru promotor.

JOE LEWIS

Joe Lewis a introdus luptele Full Contact, pe care le-a denumit Kickboxing, dar denumirea a fost ulterior schimbata in Karate Profesionist sau Karate Contact. In 1972, Lewis a parasit Kickboxing. In lupta impotriva lui Jesse King, promotorul Aaron Banks trebuia sa-i plateasca o anumita suma lui Lewis, ceea ce nu s-a intamplat conform intelegerii; Banks si-a tinut evenimentul in mijlocul saptamanii, ceea ce a dus la o audienta foarte scazuta, si a dat vina pe Lewis declarand ca "numele lui nu mai reprezinta o atractie". In 1973 Lewis a declarat "Loviturile de picior din Muay Thai sunt mai slabe (decat cele din Karate, n.a.) iar nivelul tehnicii de brat este relativ scazut (ceea ce a atras adversitatea masiva a fanilor Muay Thai ulterior, si escaladarea disputei de catre acestia prin incercarea de a diminua meritele lui Lewis ca practicant al unui sport "inferior" - n.t.) In 1983, la 39 de ani, a avut o curajoasa incercare de a reveni pe scena si a-si castiga din nou titlul de campion mondial de Fullcontact la categoria grea, dar s-a retras din nou inainte de a concura pentru titlu dupa inca doua meciuri pierdute, plangandu-se ca nu mai exista oportunitati de a face bani si faima in acest gen de lupte.

1970

JOE LEWIS SI PRIMUL MECI DE "AMERICAN KICKBOXING" RECUNOSCUT OFICIAL

Pana la urma Lewis si-a gasit un adversar si a avut primul sau meci de kickboxing in 17 ianuarie 1970, in care l-a facut KO pe Greg Baines (stilist de Kenpo din San Jose), devenind astfel primul campion de Kickboxing de categorie grea din SUA. In timpul meciului, speakerul a numit constant lupta "meci de American Kickboxing", greseala terminologica a prins la public si Joe Lewis a devenit omul care a fondat "American Kickboxing" in America de Nord. Joe Lewis si-a aparat titlul de zece ori fara ca vreun oponent sa reziste mai mult de repriza a doua.

KICKBOXING IN ANII 70 IN REVISTELE DE ARTE MARTIALE - Martial Arts Illustrated Magazine, una din multele reviste de arte martiale ale perioadei in care Joe Lewis apare pe coperta.


'AMERICAN' KICKBOXING S-A NASCUT

          In 1970, full contact Kickboxing a invadat America, in cea mai mare parte prin eforturile promotorului californian Lee Faulkner. Faulkner a organizat primul meci de kickboxing, intre Joe Lewis si Greg Baines, care a avut loc la Long Beach Arena in asociere cu o gala profesionista noncontact. Lewis a castigat acest prim meci cu un KO de runda a 3-a. Aaron Banks si Allen Steen au luat si ei initiativa. Nimeni nu stie exact cate meciuri de Kickboxing au avut loc in acea perioada in SUA, dar e clar ca Lewis era cel mai bun dintre "stele". El si-a aparat titlul in SUA, de fiecare data cu KO-uri de repriza 1 sau 2. Din pacate, in America nu s-a intamplat cu Kickboxing ca in Thailanda cu Muay Thai, unde acesta este cunoscut sub numele de "Sportul Regilor"; Kickboxing in SUA a avut parte de un faliment mizerabil. Un ultim efort de redresare a avut loc cand Lee Faulkner a introdus spectacole cu meciuri televizate in Los Angeles. In acestea, atleti autentici de Muay Thai luptau unul cu celalalt si ele beneficiau de o popularitate moderata. Comisia Sportiva a Californiei (California Athletic Commission), care reglementeaza toate competitiile de box si wrestling din stat, si-a schimbat prevederile pentru a putea reglementa si pe cele de Kickboxing. Din motive necunoscute insa, la scurta vreme dupa debut, transmisiile saptamanale au fost intrerupte.

'1st USA Pro Team Karate Championships'

          Cauza esecului primului USA Pro Team Karate Championship trebuie plasata pe umerii promotorului Lee Faulkner. Evenimentul a avut loc in 17 ianuarie 1970. Cel mai controversat eveniment a fost meciul dintre Lewis si Baines. Ambii concurenti aveau manusi de 12 uncii si erau incaltati cu pantofi de sport; in ultimul moment, Baines s-a hotarat sa lupte descult. Nu erau permise lovituri de picior la cap si in zona genitala. Ambii luptatori s-au angajat cu prudenta si Baines a lansat o circulara de picior care a fost una din putinele tehnici de picior eficiente. Cand cei doi s-au angajat in schimburi de lovituri de pumn, Lewis dansa cu abilitate in jurul lui Baines in perfecta siguranta, evitand atacurile acestuia. Lewis a lansat apoi o combinatie de brate la cap si corp care i-a taiat rasuflarea lui Baines, a pasit inapoi, a vazut ca adversarul e in dificultate, si a revenit cu o directa de dreapta la cap care l-a facut KO pe Baines. Aceasta s-a intamplat in primul minut al reprizei a 3-a. (Practicantii de Jeet Kune Do se refera la acest meci ca la evenimentul care a dat nastere la Jeet Kune Do competitional intrucat Lewis fusese elevul lui Bruce Lee).

REVISTA DE ARTE MARTIALE DIN ANII 70 DESPRE KICKBOXING: Official Karate Magazine, aprilie 1971. Revista vorbeste de controversa declansata in jurul "American Kickboxing" si a fondatorului Lee Faulkner. Contine de asemenea un articol despre pionierul si legenda sportului Joe Lewis, care apare si pe coperta



LEE FAULKNER - U.S. KICKBOXING ASSOCIATION

          Pe baza conceptului de pionierat de "American Kickboxing" promotorul din Los Angeles Lee Faulkner a fondat U.S. Kick-Boxing Association. Faulkner fusese implicat in artele martiale dintr-un punct de vedere pur practic, fiind in Beretele Verzi in timpul razboiului din Vietnam. Beretele Verzi au fost intr-adevar una din organizatiile care a produs cei mai eficienti si competent pregatiti soldati ai timpurilor moderne. La intoarcerea in SUA, Faulkner a decis sa lucreze in cascadorie la Hollywood. A studiat un an si jumatate cu Joe Lewis si doi cu Chuck Norris. A lucrat de asemenea cu Gene Le Bell bazele judo (Le Bell era un ex-luptator profesionist de wrestling renumit pentru tehnicile extraordinare; in vremurile mai noi, de fapt, dl. Le Bell a fost provocat sa lupte de mult mai tanarul Royce Gracie la inceputul anilor 90 si a raspuns cu o contraprovocare la adresa tatalui acestuia, Gracie senior, care insa nu a fost acceptata). Scopul USKBA era de a stabili nivele profesioniste in Kickboxing, adica sportivi platiti ca full-time jobs, ceea ce nu mai fusese auzit in comunitatea artelor martiale de atunci. In acea vreme existau si oferte de a organiza competitii din partea organizatiilor similare orientale, incat titlul de "campion mondial" ar fi dobandit substanta.
          Totusi, Faulkner a intampinat opozitii serioase, majoritatea din partea lumii artelor martiale traditionale, pentru ca practicantii acestora descoperisera ca tehnicile pe care se bazau, renumite ca "mortale" erau departe de a fi asa ceva cand incercau sa le aplice in regim fullcontact. Incat cei mai virulenti oponenti ai Kickboxing-ului erau cei care nu puteau accepta adevarul propriei ineficiente. O cerinta preliminara pentru inscrierea in organizatie era ca cel in cauza sa aiba deja centura neagra. Dupa meciul lui Joe Lewis, Faulkner a inceput sa lucreze la un set de reguli coerent care sa poata fi urmat de toti concurentii. Unele reguli USKBA difereau de cele de azi, de exemplu, numaratoarea in caz de knockdown era pana la 5 in locul celei pana la 10 unanim acceptata azi. Luptele erau de 4 reprize a 3 minute. Loviturile cu tibia la coapsa (lowkick), cele de cot si cele de genunchi erau permise, cu ani inainte ca WKA sa fi introdus aceasta (in Japonia, n.t.) Unul din cele mai faimoase meciuri in acea vreme a fost cel dintre Victor Moore, care era un sportiv experimentat, si Jim Harrison, aflat la primul meci; Harrison era in evident dezavantaj cand a avut o revenire neasteptata, l-a prins pe Moore descoperit si l-a trimis la podea cu o lovitura la cap, Moore nereusind sa se ridice inainte de numaratoarea pana la 5.

Joe Lewis (stanga, fiind lovit de o laterala de picior) intr-un meci contra lui Atlas King. Lewis a castigat cu usurinta lupta, dar pentru ca oponentul a iesit devastat din ea, meciul a fost criticat intens.


AMERICAN KICKBOXING - AMESTEC SI DEZORGANIZARE

          La inceputul pana catre mijlocul anilor 70, mai multe evenimente sportive au avut loc in centre mai populate precum Los Angeles, Dallas si New York. Organizatorii erau diferiti, fiecare adoptand setul propriu de reguli. In afara USKBA, sportul denumit American Kickboxing consta intr-un meci intre doi karateka dotati cu manusi de box care schimbau lovituri de picior si incercau sa se loveasca cu bratele ca la box, desi putini (altii decat Joe Lewis) aveau idee despre cum se boxeaza corect. Sportul a avut de aceea comentarii negative in media din partea practicantilor de arte martiale, una din analogiile facute fiind "Kickboxing seamana cu Muay Thai asa cum strugurii seamana cu vinul; va fi nevoie de enorm de multa munca pentru a ajunge la produsul final. American kickboxing, spre deosebire de Muay Thai, nu permitea lovituri de cot, genunchi si nici lovituri asupra coapsei. Luptatorii purtau pantaloni de Karate, manusi de box, tricourile erau optionale iar in picioare se purtau pantofi de sport (echipamentele de tip Safe-T Kicks nu fusesera inventate si introduse pana in 1973). Posibil ca rezultat al criticilor din partea practicantilor de arte martiale, poate si din cauza regulilor, ca si (mai ales) din cauza slabei pregatiri a sportivilor, toate combinate impreuna au dus la faptul ca "American Kickboxing"nu a castigat teren in SUA si cu timpul a inceput sa dispara. Promotorii de sporturi de lupta care s-au implicat in Kickboxing au inceput sa piarda mai multi bani ca oricand pentru ca nu existau spectatori care sa-l sprijine. Asa incat in forma originala, "American Kickboxing"a supravietuit numai un an.

BANDO COMPETITIONAL ARE UN DEBUT CU IMPACT IN SUA

          In 29 Februarie 1970, in Dayton Ohio, a avut loc un meci de Bando traditional al Dr. Maung Gyi contra "artistului Ko-urilor" Tim Fleming. Dupa un schimb furios de lovituri, Gyi l-a trimis la podea pe Fleming cu o directa de dreapta; Fleming mai suferise un knockdown dar reusise sa-si revina. Al doilea meci al lui Gyi a fost contra unui luptator numit Berdine, cunoscut ca un luptator rapid si cu o tactica foarte inselatoare. Gyi l-a invins insa si pe acesta cu usurinta. 3000 de spectatori s-au adunat pentru a urmari o sinteza de Bando (box birmanez), Muay Thai, "Golden Gloves", box si lupte libere si grecoromane, precum si alte arte martiale. La acest eveniment s-a declarat ca "Bando este parintele Muay Thai si bunicul Kickboxingului japonez".

THAI BOXING CONTRA KARATE IN SUA - UN REZULTAT SURPRINZATOR

          Evenimentul, numit "1970 Captain Weber Days Karate Championships" a avut loc in Stockton, California. El a fost promovat in asociere de Ron Marchini (stilist de Renbukai, disciplina de fullcontact karate in armura) si Leo Fong. Meciul principal a avut loc pe parcursul a 3 reprize in regim Fullcontact intre un thaiboxer si un karateka. Viji Jiraphan l-a invins pe Bill Rogriguez. Viji abia ajunsese in SUA si incerca sa dezvolte Muay Thai. Cele 3 runde au fost de 2 minute, competitorii purtand manusi de 6 uncii. Rodriguez, stilist de kenpo si boxer la categoria usoara a facut un meci egal cu oponentul, privit aproape ca o victorie.
Intr-un alt meci, "Karate (de fapt Tae Kwon Do) contra box", s-au disputat 6 runde intre un campion din Corea si un boxer. Byong Yu a castigat prin decizie neunanima contra lui Leo Agboulos (fost boxer profesionist si practicant de Karate). Yu s-a bazat pe tehnicile de picior, in timp ce oponentul a folosit mai mult box si incerca sa preseze pentru a rupe distanta si a anihila loviturile in distanta scurta.





BOX FRANCEZ-SAVATE CONTRA KICKBOXING JAPONEZ: ( I poza de la stanga la dreapta) Guillaume in picioare alaturi de oponentul japonez la podea. ( a II-a poza ) Schimb de lovituri, Guillaume fiind atins de o lovitura de picior la cap. (poza a III-a) Guillaume lansand un "coup de pied bas" (lowkick), tehnica de savate denumita uneori si "lovitura oblica". De notat ca Guillaume poarta pantofi de ring (echipament reglementar la savate). (poza a IV-a) Competitorul japonez atacand cu un lowkick. ( poza a V-a) Guillaume atacand cu un "chasse median", echivalentul loviturii laterale de picior.


BOX FRANCEZ SAVATE CONTRA KICKBOXING JAPONEZ

          Campionatul de savate francez Christian Guillaume si-a terminat vizita de 6 saptamani in Japonia cu 5 victorii in 5 lupte consecutive cu kickboxeri japonezi. Expertul francez a dovedit ca tehnica de savate nu este cu nimic inferioara metodelor orientale. 3 din lupte au fost castigate prin KO si 2 prin decizie. 2 din KO-uri fiind in prima repriza. Exista unele lucruri de luat in considerare in aceste meciuri legat de durata lor si de tehnicile permise, multe din acestea fiind in avantajul luptatorului francez.

KUNG FU CONTRA MUAY THAI

          San Francisco a gazduit in 1970 "1970 All-America Kung-Fu Karate Championships". Evenimentul principal a fost un meci de Muay Thai intre 2 autentici practicanti de Muay Thai. Dean Hongmanee s-a luptat cu Chat Chinsakul. La sfarsitul reprizei a 3-a arbitrul l-a declarat pe Hongmanee drept castigator. Incheierea palpitanta a evenimenutului a fost un meci Fullcontact intre un practicant de Muay Thai si unul de Kung Fu, adica Thay Prasert contra Chong Orgard. Thaiboxerul a condus lupta cu o presiune constanta care a facut loviturile adversarului ineficiente. Meciul a fost oprit in repriza a 3-a dupa ce practicantul de Kung Fu a fost trimis de mai multe ori la podea si nu a mai fost capabil sa continue, thailandezul castigand prin TKO.

KICKBOXINGUL AMERICAN ESTE APROAPE DE A INREGISTRA PRIMA VICTIMA PE RING

          "USA Pro Open Karate Championships" a fost organizat de Lee Faulkner si a avut loc in 20 iunie 1970 in Dallas, Texas, unde Joe Lewis s-a intalnit cu texanul "Big" Ed Daniel. In prima repriza ambii luptatori au fost agresivi si Daniel a lansat mai multe lovituri de brat, dar Lewis, mai mic de inaltime, eschiva pe dedesubt, bloca sau iesea din raza de atac. Prima repriza a apartinut lui Daniel. In a doua, Lewis arata mai activ, si l-a trimis cu o dreapta pe adversar la podea. Daniel a fost numarat dar s-a ridicat. In undercard, Jim Harrison parea sa fie invins fara drept de apel, avand deja fata plina de sange, in fata lui Victor Moore. Victoria parea deja usoara pentru acesta cand o lovitura il prinde descoperit si il trimite la podea.

ED DANIEL

          In 1970 Daniel l-a provocat pe Joe Lewis pentru titlul pe care il detinea. Daniel a primit un upercut puternic in repriza a 3-a si a cazut, in realitate avand un accident vascular cerebral. Incidentul era sa-i fie fatal, Daniel recuperand cu dificultate. Dupa cativa ani, Daniel si Pat Burleson au infiintat o echipa de Fullcontact numita "Texas Gladiators".

Back to Top