[ Istoric ] - [ Aparitia in Romania ] - [ Tehnica si Metodica ]
- [ Principiile de baza ] - [ Inlantuiri si combinatii ] - [ Eticheta in Dojo ] - [ Desfasurarea Antrenamentului ] -
- [ Gracie Jiu-Jitsu ] -



       Artele martiale sunt un univers in sine, pasionant, pe care omul nu l-ar putea descoperi in toata complexitatea lui nici daca i-ar fi dat sa traiasca mai multe vieti in sir. O lume evidenta si totodata tainica, ascunsa vederii. Plina, la fiecare din treptele si nivelurile ei, de intelesuri surprinzatoare, ce ne duc cu gandul departe, dincolo de mestesugul rezboiului si chiar de cel al bataliei, angajandu-ne parca intr-o aventura in care omul ar urmari sa descopere esenta originala a energiei.
       Parcurgand paginile site-ului va veti insusi "Arta autoapararii"- Ju-Jitsu si va veti lamuri asupra traditiei si procedeelor tehnice ale autoapararii japoneze. Interesul pentru autoaparare si artele martiale a fost desteptat, pe plan international, prin diverse filme.
       Binenteles ca multe lucruri privind autoapararea, sau artele martiale, au fost exagerate in prezentarile din filme. Totusi fascinatia pentru autoaparare si artele martiale continua sa se exercite si astazi, mai ales in randurile tineretului. Daca reusiti sa va insusiti bine procedeele autoapararii, stradania depusa prin antrenamente este rasplatita intotdeauna. Insusirea autoapararii este, inainte de toate, o preocupare utila si fermecatoare, nicidecum o tehnica de pagubire a semenilor.
       Exista foarte multi oameni, indiferent de varsta, sex, sau greutatea corporala care-si dedica o parte a timpului lor liber practicari autoapararii, straveche arta a samurailor. Stiri despre periculoasele tehnici de lupta de aproape, fara utilizarea armelor, doar cu "mainile goale", au patruns din Extremul orient, in Europa, odata cu stirile despre rascoala "boxerilor chinezi" si a artei samurailor japonezi de a se autoapara cu succes impotriva agresorilor inarmati, devenind cunoscute sub denumirile"boxul chinezesc" si Ju- Jitsul japonez.

Ce inseamna Ju-Jitsu?

        Ju inseamna atat" a asculta, cat si bland, sau suplu".Traducerea cuvintelor Ju-Jitsu prin Arta Supletei se apropie foarte mult de sensul de baza al acestei notiuni.
       La cuvantul Judo, stim ca acesta inseamna Calea Supletei. S-a uitat ca japonezul intelege prin Do si un principiu etic, moral, sau chiar religios. Judo poate insemna si "viata ascultatoare, linistita " adica "o viata ce asculta de legile naturii' desfasurandu-se armonios cu Universul".Aceasta corespunde cu dezvoltarea culturala japoneza. Nu este obisnuit faptul ca principii sportive sa se armonizeze cu principii filosofice, deoarece sub "spiritul sportiv" si "orientarea sportiva" intelegem si noi ceva pozitiv, rezonabil si chiar nobil.

Utilitatea Ju-Jitsu-lui

        Cele mai periculoase tehnici de lupta fara arme, pe care cavalerii medievali japonezi, numiti samurai in popor si bushi in casta nobiliara, le foloseau ca arme "invizibile" in lupata dura de pe campul bataliilor devenisera cunoscute sub denumirea de Ju-Jitsu, ele supravietuind si astazi ca o colectie extrem de eficace a procedeelor tehnice folosite in starea de necesitate autoaparare, sau ocrotirea persoanelor terte. Ju-Jitsu nu este un mijloc de a face sport sau o joaca, ci o arma deosebit de eficace in cazul primejduirii serioase a vietii, sau avutului personal. Omul pasnic si cult obtine prin Ju-Jitsu siguranta in aparare si incredere in fortele proprii.

Back to Top
Bibliografie:
- Ju-Jitsu, Kihono & Kata, Alois Gurski, Bucuresti 1995;
- Dictionar de arte martiale, Louis Frédéric, Bucuresti 1993;
- Judo -Bazele performantei - Anton Muraru, Bucuresti 1994.