[ Istoric ] - [ Aparitia in Romania ] - [ Tehnica si Metodica ]
- [ Principiile de baza ] - [ Inlantuiri si combinatii ] - [ Eticheta in Dojo ] - [ Desfasurarea Antrenamentului ] -
- [ Gracie Jiu-Jitsu ] -


Tehnica si metodica procedeelor de Ju-Jitsu      

        Totalitatea miscarilor care asigura posibiliateta practicarii unor probe, sau ramuri sportive, conform regulamentelor in vigoare, alcatuiesc tehnica sportivului respectiv.
       Ceea ce diferntiaza un stil de arta martiala de altul sunt regulamentele de antrenament si examinare sau concurs, cu ajutorul carora se indeplineste activitatea concreta a stilului respectiv de arte martiale.
       Nivelul tehnic in Ju-Jitsu este stabilit de catre culoarea centurii detinute de practicant. Perfectionarea tehnica a sportivilor are la baza insusirea tututror procedeelor cerute pentru o anumita centura colorata (fie gradatie Kyu, sau Dan).
       Un mare maestru japonez in arte martiale a sustinut ca: "Omul nu se poate multumi numai cu ceea ce a obtinut, ci trebuie sa se straduiasca sa obtina rezultate cat mai bune chiar si in domeniul sportului!". De asemenea, creatorul Judo-ului olimpic si detinator al celei mai inalte gradatii - Junidan (12Dan), marele maestru Jigoro Kano, a spus ca: "Scopul unui antrenament sistematic (in Judo) este nu numai acela de a dezvolta un grup puternic si sanatos, ci de a creea de asemenea un control perfect asupra mintii ci corpului, pentru a-l face gata sa preintampine orice eveniment neprevazut, fie el accident sau atac.".
       Pregatirea tehnico-metodica in Ju-Jitsu, ca si in alte stiluri depinde de calitatea procesului instructiv-educativ, de modul cum este conceputa si condusa fiecare lectie de antrenament. Baza pregatirii tehnice a practicantilor de arte martiale ramane antrenorul sau instructorul avand un rol creator asupra conceptiilor moderne in realizarea unui antrenament metodic si nu doar rezumarea lor la simplii indrumatori.
       Tehnica in artele martiale, deci si in Ju-Jitsu, este totalitatea miscarilor legate intre ele cu scopul deprinderii executarii ideale a componentelor ei de baza: viteza, rezistenta, forta si depinde de puterea de insusire a practicantilor. Lipsa de capacitate la efort (repetari multiple a procedeelor tehnice,etc) adica insuficienta pregatire fizica a adeptilor duce la o tehnica defectuoasa a executarii blocajelor, devierilor procedeelor de agresiune executate de oponent, executarea procedeelor tehnice de contra atac.
       In etapa perfectionarii, sau specializarii, se vor folosii parteneri de inaltime si greutate corporala superioara; acesta pentru insusirea neutralizarii avantajului alonjei membrelor anatomice (brate, picioare) si efectuarii corecte a procedeelor tehnice, pastrandu-se stabilitatea corporala (echilibrul) in cazul impactului cu punctele anatomice ale adversarului fie prin proiectari la sol cu bratele, soldul sau picioarele, ori sacrificiu-frontal sau lateral-fie prin tehnici de lovire cu segmentele anatomice (pumni, articulatii ale mainii,umeri, etc).

Impartirea pe grupe tehnice      

       In primul rand se face impartirea pe grupe de sex si in functie de greutatea corporala, centura colorata detinuta.
       In cadrul competitiilor impartirea se face pe grupe de varsta- copii si juniori, seniori- si de greutate corporala prevazute in regulamentele concursurilor respective.
       Revenind la munca instructorilor si a antrenorilor de specialitate, antrenorul poate sa obtina de la sportivul selectionat rezultatele dorite numai studiind cu atentie frecventa sa la antrenamente, punctualitatea, interesel pentru insusirea tehnicii sportului ales si a studierii filozofiei artelor martiale, a istoricului lor, istoria Japoniei.
       Antrenorul este acela care se ocupa ca practicantii sa aiba, in primul rand, posibilitatile fizice necesare insusirii tehnicii(sala spatioasa si curata, saltea de protectie, costume specifice - keikogi - conform princiipiilor japoneze:
o Tai iku - educatia fizica
o Ki iku - educatia personalitatii
o Toku iku - educatia morala
o Chi iku - educatia psihologica

Pregatirea tehnica se realizeaza dupa un anumit plan:

o Lectia de antrenament
o Saptamanal
o De etapa
o Anual

       In mod deosebit, in artele martiale, se pune accent pe un caracter deosebit, canalizand forta fizica si psihica, educand caracterul practicantului spre o conduita sociala demna, pozitiva. Insuisrea corecta, cursiva si in mare viteza este una din cerintele de baza ale antrenamentului tehnic, atat pentru kyusha, cat si pentru yudansha, deoarece principiul de baza al antrenamentului este de a usor la greu - de la simplu la compus, adica de la procedeele tehnice usor de insusit la cele grele (inlantuiri d eprocedee, combinatii, contratehnici).
       O atentie deosebita in dezvoltarea tehnicii este acordata de catre antrenori imbinarii armonioase a miscarilor, procedeelor tehnice particularitatea individuala a fiecarui luptator.
       Continutul pregatirii tehnice nu ramane mereu acelas, deoarece fiecare antrenor si sportiv cauta perfectionarea, insusirea celor mai miderne procedee tehnice. Ceea ce astazi este avansat, maine poate fii depasit, ivechit. Iata deci necesitatea ca antrenorii sa-si reinoiasca si ei continuu variantele moderne ale procedeelor tehnice de baza prin cursuri de perfectionare a antrenorilor, stagii nationale si internationale, conduse de specialisti autohtoni, europeni sau japonezi.


Back to Top

Bibliografie:
- Ju-Jitsu, Kihono & Kata, Alois Gurski, Bucuresti 1995;
- Dictionar de arte martiale, Louis Frédéric, Bucuresti 1993;
- Judo -Bazele performantei - Anton Muraru, Bucuresti 1994.