[ Istoric ] - [ Aparitia in Romania ] - [ Tehnica si Metodica ]
- [ Principiile de baza ] - [ Inlantuiri si combinatii ] - [ Eticheta in Dojo ] - [ Desfasurarea Antrenamentului ] -
- [ Gracie Jiu-Jitsu ] -


Aparitia si dezvoltarea Ju-Jitsu-lui in Romania      

     Ju-Jitsu apare in Romania in anul1928, cand maestrul japonez Keishichi Ishiguro, vizitand impreuna cu membrii Legatiei Japoneze, Oficiul national de educatiei Fizice, accepta sa predea lectii de Ju-Jitsu, timp de cateva luni.
      Doi dintre elevii sai, ofiterul de jandarmi Dumitru Carapancea si ofiterul de politie Emilian Teaca, obtinand centura neagra si titlul de maestrii in Ju-Jitsu au continuat predarea artei autoapararii, unul in cadrul fortei armatei, celalalt in jandarmerie, scoli de ofiteri si subofiteri.
      Intre anii 1937-1947 Ju-Jitsu este predat si populatiei la Institutul de Educatie Fizica, dupa care antrenamentul pentru civili este intrerupt (datorita crimelor faptuite de camasile verzi) predarea facandu-se numai pentru armata si politisti.
      Adevarata renastere a Ju- Jitsu-lui are loc in anul 1966, cand la invitatia unor grupe de sportivi din diverse regiuni si localitati (Timisoara, Lugoj, Tomesti-Medias, Sighisoara, Brasov), Comisia de antrenament si examinare a Uniunii Ju- Jitsu International, sub conducerea presedintelui ei Hans Rainer Hoffmann, maestru international in Judo si Ju- Jitsu, ne viziteaza tara si efectueaza stagii de instruire si examinari pentru centuri colorate in localitatile sus mentionate, cu durata intre 10-21 de zile.
      In Ju-Jitsu exista scoala caderilor si rostogolirilor simple si peste obstacole scunde sau inalte (prin salturi urmate de rostogoliri), a procedeelor de aparare impotriva sugrumarilor, loviturilor cu pumnii, picioarele, sau alte segmente anatomice, cat si a agresorilor ce utilizeaza arame de lovire precum bastoanele, ciomegele, cutitele, armele de foc, facand fata cu succes si atacul simultan a doi, sau mai multi agresori.
      Ju-Jitsu a castigat popularitate mai ales de la formarea FRAM, cand artele martiale au fost oficializate.
      Nu este deloc exagerat a sustine ca nu exista tara civilizata pe Terra in care sa nu se practice Ju- Jitsu, unul din motive fiind faptul ca este o metoda de autoaparare.






Bibliografie:
- Ju-Jitsu, Kihono & Kata, Alois Gurski, Bucuresti 1995;
- Dictionar de arte martiale, Louis Frédéric, Bucuresti 1993;
- Judo -Bazele performantei - Anton Muraru, Bucuresti 1994.